Аджамська громада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Встановлено захворювання на високопатогенний грип птиці

Дата: 01.10.2024 13:45
Кількість переглядів: 17

Фото без опису

 

Встановлено захворювання на високопатогенний грип птиці

 

У приватному домоволодінні села Созонівка Великосеверинівської громади Кропивницького району виявили високопатогенний грип птиці.

Рішенням місцевої державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кропивницькій районній державній адміністрації оголошено карантин та затверджено План заходів з локалізації та ліквідації даного захворювання. Частину території села Созонівка оголошено інфікованою зоною. Також, визначено буферну зону та зону спостереження.

У інфікованій зоні комісійно вилучаються всі види птиці, яка піддається умертвінню та знищується шляхом спалювання у визначеному органом місцевого самоврядування місці. До виконання заходів долучені органи місцевого самоврядування, органи та установи Держпродспоживслужби, Державної служби з надзвичайних ситуацій та Національної поліції.

За вилучену у громадян птицю державою передбачено грошове відшкодування згідно з чинним законодавством.

У буферній зоні та зоні спостереження проводиться облік та епізоотичне обстеження всіх дворогосподарств та клінічне обстеження птиці, яка утримується.

Діє заборона на проведення ярмарків, виставок, базарів, а також розважальних заходів, діяльність яких пов’язана з використанням птиці. Дика птиця, яка утримується в неволі, не випускається з метою поповнення поголів’я дичини.

З мешканцями інфікованої, буферної зон та зони спостереження проводиться роз’яснювальна робота щодо посилення заходів біобезпеки в особистих дворогосподарствах.

Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області застерігає громадян від купівлі живої птиці, яка не супроводжується ветеринарними документами.

Грип птиці – гостра контагіозна вірусна інфекція птахів, викликана будь-яким  вірусом грипу A: субтипів H5 та H7, та характеризується загальним пригніченням, набряками, ураженням респіраторних органів та шлунково-кишкового тракту та перебігає у виді епізоотій та ензоотій. На інфікованому пір'ї вірус зберігає патогенність 8-20 днів, у крові та ексудаті в запаяних ампулах у ліофілізованому вигляді - понад 2 роки. До грипу сприйнятлива домашня, синантропна та дика перелітна птиця. Джерелом інфекції є хвора і перехворіла птиця, а також водоплавна птиця без клінічних ознак захворювання. Дикі качки, крячки, лебеді, чайки та інші види перелітної птиці, чутливі до вірусу грипу птиці, є носіями інфекції та природним резервуаром інфекції.

 

 

 

Кропивницьке районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень