A A A K K K
для людей із порушенням зору
Аджамська громада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Губчастоподібна енцефалопатія

Дата: 25.04.2024 17:48
Кількість переглядів: 21

Губчастоподібна енцефалопатія

 

Наприкінці минулого століття перед людством постала проблема пріонних інфекцій. Трансмісивні спонгіформні енцефалопатії, або пріонні інфекції, - це група нейродегенеративних захворювань, які трапляються в жуйних, норок, оленів, котячих та людей.

Губчастоподібна енцефалопатія (спонгіформна енцефалопатія, трансмісивна губчастоподібна енцефалопатія, BSE) належить до пріонних інфекцій і характеризується тривалим інкубаційним періодом, повільним перебігом, ознаками ураження центральної нервової системи, дифузною дистрофічною енцефалопатією. Клінічні ознаки хвороби реєструють здебільшого у тварин у віці 4-5 років і дуже рідко у молодих тварин (старше 20-місячного віку). Частіше хвороба трапляється у корів молочного напряму продуктивності й рідше – у м’ясних порід. Хвороба завжди закінчується летально.

У 1996 році було встановлено, що збудник губчастопадібної енцефалопатії великої рогатої худоби може вражати людей, викликаючи у них новий варіант хвороби Крейтцфельдта-Якоба. Люди були інфіковані при споживанні м’ясних продуктів від субклінічно хворих тварин.

Відповідно до Плану протиепізоотичних заходів по профілактиці основних заразних хвороб тварин в Україні щорічно проводяться моніторингові дослідження на губчастоподібну енцефалопатію великої рогатої худоби. Від вимушено забитих тварин у віці, старшому за 24 місяці, а також від трупів тварин, які загинули у віці, старшому за 24 місяці, відбирають проби мозку для лабораторних досліджень. Дослідження патологічного матеріалу тварин старше 24-місячного віку на губчастоподібну енцефалопатію проводять забійні пункти Кропивницького району. 

Оскільки Україна благополучна щодо губчастоподібної енцефалопатії великої рогатої худоби і скрепі овець, усі заходи мають бути спрямовані на запобігання занесенню збудника з-за кордону з імпортованими племінними тваринами, спермою, ембріонами, а також м’ясо-кістковим борошном та іншими кормами тваринного походження. У зв’язку з цим забороняється завезення в Україну тварин, сировини та продуктів тваринницького походження з держав, неблагополучних щодо губчастоподібної енцефалопатії худоби та скрепі овець, а також реекспорт з інших регіонів світу, якщо ця продукція вироблена
 в зазначених неблагополучних державах.

При виявленні хворих тварин їх омертвляють. Відбирають матеріал для лабораторного дослідження, а трупи спалюють. Усе стадо, де виявлено захворювання, і потомство хворих тварин підлягає знищенню. За країною залишається статус неблагополучної протягом семи років після останнього випадку захворювання.

Заходи щодо профілактики губчастоподібної енцефалопатії великої рогатої худоби проводяться з урахуванням вимог Кодексу здоров’я наземних тварин МЕБ та Інструкції щодо діагностики, профілактики та боротьби з губчастоподібною енцефалопатією великої рогатої худоби (наказ Мінагрополітики від 04.09.2008 №180, зареєстрований в Мінʼюсті 20.10.2008 за №994/15685).

 

 

 

Кропивницьке районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень