A A A K K K
для людей із порушенням зору
Аджамська громада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Африканська чума – небезпечне захворювання свиней

Дата: 08.02.2024 10:51
Кількість переглядів: 52

Фото без опису

 

Африканська чума – небезпечне захворювання свиней

 

На території України склалася напружена ситуація щодо поширення африканської чуми свиней. Так, у 2023 році в нашій країні було зареєстровано 47 випадків цієї хвороби. Зокрема в Кіровоградській області 7 випадків: 2 в Олександрійському районі, 5 у Кропивницькому районі на території Долинської міської (1), Компаніївської селищної (1), Новгородківської селищної (2) та Дмитрівської сільської (1) громад. 

Африканська чума свиней (АЧС) (лат. Pestis africana suum) або хвороба Монтгомері  це контагіозне вірусне захворювання домашніх і диких свиней, яке зазвичай протікає з явищами септицемії. Хвороба викликається вірусом, який надзвичайно стійкий до високої температури і може жити місяцями в тушах свиней, крові, фекаліях, у замороженому чи копченому м'ясі. Вірус стійкий до висушування, заморожування та гниття. За кімнатної температури він зберігається протягом 18 місяців, а інфекційну активність у холодильнику зберігає від 6 до 10 років. Під дією прямих сонячних променів вірус гине через 12 годин. Для знешкодження вірусу шляхом дезінфекції застосовуються розчини їдкого натру (2-3%), формальдегіду (2,5%), водна завись хлорного вапна (15-20%). Знешкодження вірусу відбувається протягом години.

Люди на африканську чуму свиней не хворіють, але це захворювання призводить до значних економічних збитків та створює загрозу продовольчій безпеці в країні.

Свині інфікуються збудником АЧС через тісний контакт з хворими або інфікованими тваринами. Збудник передається через корм, пасовища, забруднений транспорт, у якому перевозять хворих тварин. Комахи, хижі птахи і звірі, собаки також можуть бути переносниками вірусу. В разі забою хворих тваринм'ясопродукти є фактором поширення хвороби. Розповсюдженню вірусу хвороби сприяє безконтрольне переміщення свиней та продукції з них, незаконна діяльність стихійних ринків з продажу живих тварин і харчової продукції тваринного походження, недотримання правил біобезпеки як у господарствах усіх форм власності, що утримують свиней, так і в приватному секторі.

Захворювання протікає в 4 формах - блискавично, гостро, підгостро і хронічно.

Блискавична форма характеризується різким підвищенням температури тіла до 40,5-42,5°С. Інколи відмічається кашель, втрата апетиту, спрага. Через 1-2 дні температура знижується, настає параліч задніх кінцівок, тварина гине.

Гостра форма захворювання характеризується підвищенням температури протягом усього періоду хвороби і лише за декілька годин до загибелі знижується до 37-35°С. Шкіра набуває синюшного кольору, особливо на ділянках вух, п'ятачка, на підгрудді, вентральній стінці живота, а в кінці хвороби численні крововиливи з'являються скрізь. Загибель настає через 4-10 діб.

Підгостра форма захворювання вважається такою, якщо хвороба триває 3-4 тижні. У тварин спостерігається виснаження, набряки суглобів і некрози шкіри. Такі тварини стають носіями збудника цього захворювання.

Хронічна форма - втрата маси, періодичне підвищення температури тіла, артрит, збільшення суглобів, респіраторні ознаки, пригнічення. Тварина може хворіти декілька місяців, а потім гине.

Тварини, які перехворіли і вижили, залишаються пожиттєвими вірусоносіями.

Вакцин і медикаментів, які захищають від цієї хвороби або лікують від неї, не існує.

У випадку лабораторного підтвердження хвороби – все поголів’я свиней у неблагополучному пункті знищується шляхом умертвіння та спалювання. На неблагополучну територію накладається карантин на 40 діб, діє заборона продажу живих свиней та продукції з них. 

Профілактика АЧС здійснюється шляхом суворого дотримання ветеринарно-санітарних вимог, безвигульного утримання свиней, проведення дезінфекції, боротьби з комахами, гризунами тощо. Необхідно унеможливити контакти свиней з іншими тваринами, що перебувають у вільному, неконтрольованому утриманні (собаки, коти тощо).

Зокрема ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ вигульне утримання свиней; вимушений забій (без ветеринарного огляду); завезення тварин без відповідних документів; згодовування харчових відходів.

За наявності ознак захворювання свійських свиней або виявленні трупів диких кабанів необхідно негайно повідомити лікаря державної установи ветеринарної медицини!

 

Кропивницьке районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень