A A A K K K
для людей із порушенням зору
Аджамська громада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Зміни щодо виплат допомоги на проживання для ВПО

Дата: 30.01.2024 11:28
Кількість переглядів: 53

Щодо постанови:

Уряд прийняв постанову, яка:

  • вносить зміни у порядок виплат допомоги на проживання для ВПО

  • продовжить автоматично з 1 лютого 2024 р. на один місяць без додаткового звернення виплату допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, для осіб, у яких у січні 2024 р. закінчився шестимісячний період отримання такої допомоги;

  • дозволяє продовжити ці виплати ще на один шестимісячний термін для осіб, які найбільше потребують такої підтримки від держави

  • ці виплати нараховуватимуться з 1 березня 2024 року

  • одночасно переглянуті в бік “пом’якшення" умови надання допомоги малозабезпеченим сім’ям,

  • це дозволить розширити можливості для таких родин отримувати допомогу і стимулювати їх до працевлаштування.

  • Така допомога також надаватиметься на шість місяців. 

 

Ці норми дозволять підтримати під час воєнного стану ВПО, які не мають доходів або мають низькі доходи.

 

Щодо виплат для ВПО:

 

  • Держава продовжує виплати на проживання для непрацездатних  ВПО, та тих, які потребують підтримки держави.

  • Виплата продовжується автоматично для

  • дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, особам з  їх числа віком до 23 років, а також батькам-вихователям і прийомним батькам;

  • пенсіонерів, у яких станом на 1 січня 2024 року сукупний розмір пенсії не перевищує 9 444 грн (чотири прожиткових мінімуми для осіб, які втратили працездатність);

  • осіб з інвалідністю I чи II групи, дітей з інвалідністю віком до 18 років, дітям, хворим на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, які отримали тяжку травму, потребують трансплантації органа, паліативної допомоги;

  • Також допомога може продовжуватись за новою заявою  родинам*, у яких діти до 14 років не мають змоги відвідувати виховні та навчальні заклади, через що батьки не мають можливості працювати.

А саме:

  • членам родин з числа ВПО, які проживають в зоні бойових дій (через що діти не відвідують школи та садочки);

  • членам родин з числа ВПО, які проживають на умовно безпечних територіях, проте у школах і  садочках відсутні вільні місця для навчання офлайн і відсутня можливість влаштувати дітей у навчально-виховні заклади приймаючої громади.

* якщо середньомісячний сукупний дохід на одног отримувача протягом 3х місяців перед продовженям допомогине перевищує 9 444 грн (чотири прожиткових мінімуми для осіб, які втратили працездатність)

 

  • Крім того, прийняті зміни мають сприяти стимулюванню внутрішньо переміщених осіб працездатного віку до працевлаштування.

 

Кількість отримувачів допомоги внутрішньо переміщеним особам в країні станом на 01.12.2023 становить 2,6 млн осіб, серед них  – осіб працездатного віку – майже 1,3 млн осіб. Проте лише близько 40% працездатних ВПО працюють, більша половина – не працевлаштовані.

 

Допомогу на проживання за новою заявою можуть отримати ще на один шестимісячний період родини, у яких є непрацююча працездатна особа, котра на дату звернення зареєструвалась в центрі зайнятості як безробітна або як така, що шукає роботу, але ще не працевлаштувалась та в сім’ї є діти, які навчаються в школах /вузах.

Допомога призначатиметься на всіх осіб з числа ВПО у такій сімʼї.

 

  • Також допомога може продовжуватися родинам, у яких працездатні особи протягом попередніх 6-ти місяців отримання допомоги працевлаштувалися, зареєструвалися як фізична особа-підприємець та розпочали відповідну діяльність/отримали допомогу на здобуття економічної самостійності/мікрогрант на створення чи розвиток власного бізнесу/ваучер на навчання тощо.

  • Крім того, допомогу можуть продовжити отримувати члени сім'ї, які доглядають за особою з інвалідністю I групи, або дитиною з інвалідністю віком до 18 років, або тяжко хворою дитиною, а також малолітні діти, які прибули без супроводу батьків, вагітні жінки.

  • Оскільки Уряд має на меті підтримати тих українців, які повертатимуться із-за кордону та не матимуть доходів, або матимуть низькі, постанова внесла суттєві зміни у порядок призначення допомоги малозабезпеченим. 

  • для тих осіб, що повернулись в Україну після тривалого перебування за кордоном, не були зареєстровані як ВПО,  не працювали або не сплачували ЄСВ, також передбачена фінансова допомога, яка надаватиметься на шість місяців.

  • Раніше соціальна допомога не могла призначатися працездатним особам, якщо за них не сплачувався ЄСВ протягом попередніх 3-х місяців перед призначенням. Фактично це унеможливлювало отримання цієї допомоги родинами, які повертаються з-за кордону  або які працюють, але за них не сплачується ЄСВ. Відтепер цю ситуацію змінено, допомога призначатиметься.

  • Державна соціальна допомога може бути призначена на сім’ю, навіть якщо у її складі є кілька непрацюючих  працездатних осіб.   Але обов'язковою умовою для її подальшого отримання залишається наступна: бути зареєстрованими в центрі зайнятості як безробітні або як такі, що шукають роботу.

  • Важливо! Якщо людина не сприяла своїй зайнятості протягом 2-х місяців з дня призначення допомоги (або знялась з обліку в центрі зайнятості), виплату допомоги буде припинено після закінчення двомісячного  терміну.

 

АЛЕ враховуються індивідуальні життєві обставини, що можуть ускладнювати чи унеможливлювати працевлаштування.

Так, наприклад, якщо сім’я проживає на територіях, де ведуться бойові дії і одна з працездатних осіб родини має доглядати за дітьми до 14 років, або особами з інвалідністю, або особами старшими за 80 років, то вимога до працевлаштування застосовується лише до інших працездатних осіб у сім’ї.

 

  • Тим хто звернеться з новою заявою у лютому - березні 2024 допомога призначатиметься і виплачуватиметься починаючи з 1 березня.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень