Питна вода: її якість і безпечність!
Питна вода: її якість і безпечність!
Вода - найпоширеніша речовина в біосфері, яка займає виключно важливе значення в природі. Для людини питна вода - це харчовий продукт для щоденного споживання.
Підземні водоносні пласти є унікальним джерелом чистої питної води, які держава вважає своєю власністю і зараховує їх до категорії стратегічних ресурсів.
Навіть у проточному і на перший погляд кришталево чистому струмку, вода може нести в собі загрозу у вигляді різних паразитів, бактерій тощо. Особливо небезпечно пити воду зі стоячих водойм та калюж. Наслідки від пиття з таких джерел можуть бути згубними для людини. Неякісна або забруднена вода може спричинити низку інфекційних хвороб: черевний тиф, холеру, дизентерію, вірусний гепатит А, гельмінтози, тощо. Тому до питання вибору джерел води слід підходити з особливою обережністю.
Особливу увагу треба звернути на воду громадських та приватних колодязів, тому що не завжди джерельна, колодязна вода на практиці виявляється кришталево чистою. Забруднити питну воду можуть і весняні паводки, дощі, розставання снігу, грунтові та стічні води і різні агрохімікати, які використовуються в сільському господарстві.
Колодязна вода з високим рівнем нітратів небезпечна для малюків віком до трьох років. При приготуванні сумішей для дитячого харчування може бути отруєння нітратами та виникати захворювання «метгемоглобінемія».
Однією із найбільш вагомих та поширених причин забруднення води у колодязях та каптажах є недотримання їхніми власниками вимог законодавства при облаштуванні та утриманні колодязів, а саме:
- розміщення на відстані менше 20 м від криниці вигребів, дворових вбиралень, купи гною, які можуть сприяти як бактеріологічному забрудненню води, так і її забрудненню нітратами, аміаком та нітритами;
- не забезпечення захисту джерел водопостачання від доступу домашніх тварин та птиці, з фекаліями яких у колодязь можуть потрапляти патогенні мікроорганізми, носіями яких вони є;
- не проведення заходів, які запобігають потраплянню до колодязів поверхневого стоку (дощових і талих вод). З метою захисту від засмічення оголовок криниць повинен щільно закриватись кришкою з металу чи дерева або мати залізобетонне перекриття з люком, який також закривається кришкою. Зверху оголовка влаштовують дашок або навіс;
- неконтрольоване використання на присадибних ділянках біля джерел водопостачання пестицидів, агрохімікатів, засобів захисту рослин тощо.
Власникам колодязів чи каптажів необхідно щорічно проводити планове обстеження цих споруд, поточний ремонт, чищення та дезінфекцію, а також лабораторні дослідження води.
Щоб попередити зараження через воду, необхідно дотримуватись елементарних правил:
- для пиття використовувати тільки кип’ячену або бутильовану воду;
- не пити воду з випадкових джерел;
- при заміських прогулянках мати з собою достатній індивідуальний запас питної води;
- воду для приготування їжі і господарських потреб брати тільки з перевірених джерел;
- не пити воду з водопроводу, призначеного для технічних цілей;
- кип’ятити воду, взяту з відкритої водойми для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду.
Додатково інформуємо, що в територіальних громадах на території області сформовані та діють робочі групи з перевірки правил утримання відповідно до вимог законодавства об’єктів питного водопостачання та водовідведення.
Кропивницьке районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби
в Кіровоградській області