Аджамська громада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Ти як?: відновлюємо свій психофізичний стан через техніку «4 стихії»

Дата: 20.09.2023 13:45
Кількість переглядів: 54

Фото без опису

 

Ти як?: відновлюємо свій психофізичний стан через техніку «4 стихії»

 

«Знаєте, як в літаку діють при надзвичайних подіях? Кисневу маску одягають спочатку на себе, а потім – на того, хто поруч. Так само має бути і при надзвичайних стресових подіях поза літаком. Щоб опанувати ситуацію, потрібно в першу чергу попіклуватися про себе. Інакше професійної допомоги потребуватимуть уже двоє людей…» саме так розпочала профконсультаційний груповий захід Вікторія Фалєєва, фахівчиня Олександрійської філії обласного центру зайнятості.

Насамперед фахівчиня нагадала, що наразі у рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» фахівці державної служби зайнятості проводять тренінги під назвою «Базовий курс самодопомоги та первинної підтримки у кризових ситуаціях». У програмі таких тренінгів – низка вправ та інструментів, що допоможуть полегшити тривогу та інші інтенсивні емоції, отримані у стресових ситуаціях.

Тож запропонувала виконати вправу «4 стихії». Їх мета – опанування  групи технік, спрямованих на керування певними процесами в людини, аби поліпшити самопочуття; відновлення контролю за власним тілом, зниження впливу стресової події та, як наслідок, відновлення здатності активно діяти й приймати рішення.

Вона повідомила, що ця вправа підходить як для дітей і дорослих, які знаходяться у кризовій ситуації, так і для зняття тривоги.

Присутні ознайомилися з усіма кроками цієї вправи. Фахівчиня наголосила, що дуже важливо дотримуватися правильної послідовності: повітря, вода, земля, вогонь.

Крок 1. Стихія «Повітря». Завдання: нормалізувати дихання.

Крок 2. Стихія «Вода». Завдання: знизити рівень тривоги.

Крок 3. Стихія «Земля». Завдання: «заземлитися», відчути своє тіло.

Крок 4. Стихія «Вогонь». Завдання: вийти в усвідомленість, «увімкнути» голову, активізувати кору головного мозку.

Оскільки захід проводився у режимі онлайн, усі його учасники мали змогу пройти всі стихії та переконатися в їх дієвості. 

Зворотний зв’язок щодо проведеного заняття – це обов’язковий сегмент тренінгу. Зі слів учасників заходу, найбільше їм сподобалась практична вправа, що проводилася у форматі стихії «Земля», – «Обійми метелика». Це видозмінений варіант обіймів, що допомагає відновити внутрішній спокій. Людині потрібні обійми, щоб вона відчувала себе щасливою, а отже і здоровою. Вправа відволікає та дозволяє сконцентруватися на її виконанні.

На звершення тренінгу кожен учасник склав власну «Валізу в дорогу» та отримав домашнє завдання – застосовувати отримані техніки на релаксацію, з якими ознайомилися на тренінгу, а також у період пошуку роботи знайти заняття, яке б відвертало від негативних емоцій. Після виконання таких вправ учасники заходів зможуть краще управляти  рівнем стресу, підтримувати свій фізичний та психічний добробут.  

Є бажання опанувати нові Soft Skills та напрацювати нові підходи та формати управління своїм психоемоційним станом? Завітайте на профконсультаційні групові заходи  тренінги під назвою «Базовий курс самодопомоги та первинної підтримки у кризових ситуаціях»?

Графіки заходів будуть розміщені тут.

Є інші питання сфери зайнятості? Телефонуйте, контакти тут. Або пишіть нам у Телеграм-канал Підтримка ДСЗ#12 Кіровоград 

Все про кампанію за посиланням http://howareu.com. 

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень