A A A K K K
для людей із порушенням зору
Аджамська громада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Рекомендації щодо недопущення поширення сказу тварин

Дата: 16.03.2023 11:52
Кількість переглядів: 124

Рекомендації щодо недопущення поширення сказу тварин

Для забезпечення виконання Планів протиепізоотичних заходів з профілактики основних інфекційних і паразитарних хвороб тварин на 2023 рік ветеринарні спеціалісти Кропивницької районної державної лікарні ветеринарної медицини розпочали профілактичні щеплення собак і котів на території громад Кропивницького району.

Наразі поголів’я домашніх собак та котів на території Кропивницького району та міста Кропивницький налічує близько 52 584 собак та 42 096 котів.

У 2022 році фахівці державної лікарні ветеринарної медицини району щепили проти сказу 43 279 голів собак та 29 215 голів котів. А з початку поточного року, згідно з інформацією від ветеринарних спеціалістів, провакциновано 5 772 голови собак та 4 176 голів котів.

Варто зазначити, що не всі власники тварин добросовісно відносяться до надання тварин для профілактичного щеплення. Так під час проведення профілактичної вакцинації тварин проти сказу на території Устинівської громади 20 власників відмовились надати своїх домашніх улюбленців (14 собак та 32 коти) для щеплення. Про ці випадки поінформовано органи місцевого самоврядування. Окрім того до власників тварин, які на вимогу посадових осіб не надають сільськогосподарських тварин, собак та котів для профілактичних щеплень та обробок, державними інспекторами вживаються заходи адміністративного впливу згідно з чинним законодавством.

Територія Кропивницького району в 2022 році залишалась неблагополучною щодо сказу тварин. В минулому році зареєстровано 8 випадків захворювання тварин на сказ (у 2021 -14 випадків), а з початку 2023 року вже зафіксовано 5 випадків сказу тварин: по два в Кетрисанівській громаді та в м. Кропивницький (собаки), один випадок на території Дмитрівської громади (кіт).

Всього в Кіровоградській області в 2022 році зафіксовано 36 випадків сказу тварин та 966 випадків покусів людей, зокрема 745 – вакцинованими домашніми тваринами, 25 – невакцинованими домашніми тваринами, 196 –безпритульними.

У Кропивницькому районі протягом минулого року зафіксовано 469 випадків покусів людей тваринами: 408 вакцинованими домашніми, 7 невакцинованими домашніми, 54 безпритульними. З початку 2023 року трапилося 36 випадків покусів людей тваринами: 27 вакцинованими домашніми, 5 невакцинованими, 4 безпритульними.

Звертаємо увагу, що сказ - це інфекційна хвороба людей і тварин з переважним ураженням центральної нервової системи, що супроводжується судомами, спазмами глоткової і дихальної мускулатури та зазвичай закінчується смертю інфікованого.

У разі укусу людини будь-якою твариною необхідно:

  • промити рану, подряпину великою кількістю проточної води з милом;
  • обробити рани йодною настоянкою;
  • накласти стерильну пов'язку;
  • негайно звернутися в медичний заклад.

Заходи профілактики та захисту від сказу:

  • суворо дотримуватися правил утримання собак, котів та інших тварин, щорічно робити їм щеплення проти сказу;
  • уникати контактів з дикими та безпритульними тваринами;
  • роз'яснювати правила поведінки з тваринами дітям, щоб уникнути зараження не тільки сказом, але й іншими небезпечними захворюваннями;
  • не слід вбивати домашню тварину, що покусала або подряпала людину, за нею має бути встановлено 10-денне спостереження;
  • у разі укусу будь-якою твариною НЕГАЙНО зверніться до лікаря!

Нагадуємо, що наразі єдиним способом запобігти хворобі є щорічне здійснення профілактичної вакцинації від сказу домашніх улюбленців.

 

 

 

Кропивницьке районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень